CO2-nivåer som avslöjar mycket

Share Button

När jag utvecklar min mjukvara så har jag på vägen plockat ihop en liten snurra som samlar statistik från en del system i hemmet och loggar dessa i en databas. Kollar nu lite på datat och tycker det är kul att se korrelationer mellan diagramdata och händelser i den riktiga världen: den utanför datorn alltså 🙂

Nedan ser ni ett screenshot på CO2-nivåerna under ett dygn (igår) i huset med några kommentarer från mig. Diagrammet börjar under förmiddagen när samtliga personer i hushållet är borta på jobb/skola. Undrar lite över vad som gör dessa skillnader? Uppenbart är det att ventilationen tar runt 2 timmar på sig att normalisera sig när alla lämnar huset och hamnar då runt 400ppm (parts per million), för att ligga på en nivå att runt 520 när alla ligger och sover (mellan punkt 3 och 4 nedan). Vad jag tror händer är följande: I köket samt våtutrymmen finns det ventiler för utsug (heter det så?) och i resten av rummen i huset finns det utblås (jaja, ni fattar). När alla sitter i köket och flåsar så får man därför en topp i datat. Sen kan det vara så att när man rör sig i huset så ”knuffar” man omkring mycket luft vilket man kan se för andra dagars data (ej nedan) där jag ser när jag kliver upp några gånger per natt för att lugna/ge flaska till minsta barnet. Dagskurvan blir alltså ett blueprint på våra aktiviteter i huset.

Man skulle i princip kunna använda detta som en sensor för mänsklig närvaro, en variant av segt inbrottslarm med ca 15 minuters fördröjning för CO2-nivåerna att nå upp till över 500. I dag är vi 4st i hushållet och jag ska hålla koll på hur det ser ut när vi är fler/färre. Ska också börja kolla på effekterna av när man vädrar med och utan korsdrag. Någon livskvalitetsförbättring måste ju alla dessa teknikprylar mynna ut i! 🙂

CO2-nivåer

CO2-nivåer i ventilationssystemet

Publicerad i Diverse, Mjukvara, Ventilation Taggar: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*