Hjärnan i huset

Share Button

Det är varken jag eller min sambo som styr i huset, utan det kommer att vara en server som sköter allt det tekniska, men förhoppningsvis kommer vi inte förlora kontrollen över saker och ting! 😉

Jag har inte haft en dedikerad server för home automation förut men nu är det alltså dags, bättre sent än aldrig. Pysslade ihop en beställning där kraven var som följer:

  • Så billig som möjlig
  • Rackmonterad
  • Serverkvalitét, dvs klarar 24/7 drift utan att braka ihop efter någon månad.
  • Får gärna ha en gammal hederlig serie-port

Det slutade med en racklåda från SuperMicro (CSE-505-203B), moderkort Asrock C2550D4I (med integrerad processor), 16GB minne samt en 1TB WD Red disk; samma modell som jag har i min NAS fast minsta storleken.

Det extra ”lull” jag fick, som jag inte planerat, men som ändå är bra är:

  • En rackserver med alla uttag på framsidan!
  • Ett moderkort som har vissa ”serverfunktioner”

Snart ska den installeras också… men det blir en annan dag.

Rackserver

Rackserver

Man ska ju inte tro att saker och ting är standard bara för att man köper racklåda från en stor tillverkare! Notera att jag fått klippa i backend-plåten (det silverfärgade ytan) för att den ska passa, den är lite knölig om man tittar noga. . Jag behövde dessutom köpa en specialkabel (á 150kr) så att frontpanelens alla knappar/lysdioder skulle fungera tillsammans med moderkortet. Dåligt av Supermicro! 🙁

 

Publicerad i Diverse, Mjukvara, Nätverk Taggar: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*