Keystones…

Share Button

Jag har valt att använda sk Keystones som kontakter i min skrubb och i mina vägguttag. Enkelt förklarat så är en keystone en standard för själva godset runt kontakten, en ”modul” skulle man kunna kalla det. Dessa finns för de flesta kontaktdon och jag har köpt för CAT-6 (RJ45), RCA, USB2/USB3, coax samt HDMI (har öven köpt på mig några BNC-keystones ”utifall”…). Dessa klickas sedan fast i den plåt/platta som ska utgöra själva racken eller kontaktdosan. Fördelen med detta system är att du själv kan kombinera ihop vilka keystones du vill ha i en rackplåt eller i ditt vägguttag istället för att köpa en rackplåt med fasta installerade nätverksuttag.

Keystonesrackplåten samt de flesta keystones köptes för en billig peng på monoprice.com.

För den fasta installation (kablar som kommer från taket i skrubben) kommer jag att använda toolless keystones, dvs RJ45 som inte kräver specialverktyg för att installera. Jag har redan testat att köra crimpade RJ45 kontakter avsedda för den lite hårdare installationskabeln, så kallad solid, men då de keystones jag blev tvungen att använda (med hona i varsin ända) var av sämre kvalitet så kommer jag att byta ut dessa mot keystones som fästes direkt på kabeln istället.

De keystones som har hona i varsin ända är främst till för att exponera diverse hårdvaras kontakter ut mot användaren istället för in mot väggen. Man vet aldrig när man behöver patcha om kablar och då är det smidigt att ha alla kontakter samlade i rackplåtar. Tex har jag NAS’ens USB-port kopplad till en av de USB-Keystones som finns i en av rackplåtarna. I denna har jag en USB-minnessticka så att jag alltid och från vilken dator som helst i huset, kan spara ned en fil till stickan för att sedan lätt rycka ur den och ta den med om det skulle behövas.

Finns det nackdelar med att köra keystones istället för ”fasta” uttag? Den största nackdelen jag ser är att modulerna är svåra att byta ut när de väl har klickat på plats, samt att man är lite rädd att hela modulen ska lossna när man klickar i/ur lite trögare kontaktdon.

Keystones

Keystones

Publicerad i Audio, Diverse, Nätverk, Video Taggar: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*