Visionen om home automation

Share Button

Jag ska förtydliga visionen av mitt automatiserade hus lite grann då det, inte ens för mig, är helt klart hur slutresultatet blir samt exakt vilken väg jag ska ta. Jag vet av erfarenhet att det finns pengar att spara på att planera och tänka igenom sin slutgiltiga home automation-lösning ordentligt, detta för att undvika felköp och framtida byten av hårdvara.

Jag tycker att man kan dela in det hela i två olika kategorier (verb):

1. Trigger

2. Event

 

Trigger

Med trigger menar jag sensorer; att kunna utläsa ett värde, en händelse eller dylikt. Detta är i regel den billigaste och oftast den enklaste delen att implementera i en automatiseringslösning. Vi kan nämna sensorer såsom temperatur, fukt, brandvarnare, pir-sensor, magnetkontakter, kameror med mera. Med sensorer får du alltså KONTROLL på läget.

Event

Med event menar jag att något ska utföras som en direkt följd av en manuell eller automatisk åtgärd. En sådan åtgärd kan vara motoriserad styrning av persienner, markiser, garageportar, samt dörrlåsning. Även styrning av ljus och audio/video är exempel på events. Denna kategori är oftast den dyrare biten av ett home automation-projekt.

 

Vilka behov man har är ju såklart individuellt. Jag tror mig komma att ha 90% Trigger och 10% Event när jag är klar, vi får se var vi landar. Följande områden kan vara av intresse för mig men kommer att få olika mycket kärlek och omsorg under resans gång.

1. Audio

En multirumslösning är delvis införskaffad (1 enhet) och det blir SONOS för hela slanten. Tyvärr så kostar denna lösning så jag får bitvis utöka den framöver.

2. Video

Central styrning av tv/video är planerat. Däremot vet jag inte om jag kommer att köra vanlig kabel/sattelitlösning eller via internet. Dock så har jag bara en långsam variant av ADSL så det kanske är förutbestämt redan.

3. Ljus

Detta involverar starkström så vi får se hur lång jag kan och vill ta detta då jag inte själv kan införa styrningen.

4. Nätverk

Högsta prio! Detta kommer att vara infört och fungerande till 100%. Inga sneak-lösningar utan en bra och framtidssäker(!) infrastruktur i hemmet.

5. Media streaming & storage

Nästan helt klart. NAS är på plats men val av ny mediaserver är fortfarande under planering.

6. Miljösensorer

Temp och fukt samt övriga larm av diverse slag. Här finns det att göra! Har idag ett hemlarm och återkommer med info runt denna senare.

 7. Logik/styrning

All styrning samt tolkning av data (triggers & events) ska ske i egen programvara. Jag har därför vissa krav på alla de system som kommer att installeras, nämligen att jag klarar av att kommunicera mot dessa mha min centrala programvara. Jag får såklart behov av en server för detta vilket kostar en slant.

 

Publicerad i Audio, Belysning, Diverse, Mjukvara, Nätverk, Video Taggar: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*