Parabol och antenn

Share Button

Husets tidigare ägares tv-tittande kördes via parabol och det gjorde även vi när vi tog över huset. Det blev helt enkelt lättast att köra i samma spår som redan var utstakat! Jag kunde då inte hitta någon vanlig TV-antenn men en mycket lång tid senare insåg jag att den satt uppe på kallvinden, halvt skymd av en takstol. Jag tvivlade att den kunde klara dagens krav på digitalmottagning och då jag ändå skulle dra nya kablar till parabolen via kallvinden så köpte jag en ny antenn som jag senare skruvade upp på väggen bredvid parabolen.

Parabolhuvudet (LNB) som redan satt monterad var ett quadhuvud, dvs det fanns fyra utgångar, men endast två var utnyttjade: antagligen en för visning av kanal och den andra för inspelning av kanal. Dessa coaxialkablar var, förutom att de var väldigt sunkiga av väder och vind, dragna rakt genom väggen in i vardagsrummet ca 20 cm ovanför golvnivå (men bakom soffan som tur är). Inte så snyggt med andra ord! Dessa sitter fortfarande kvar och används, medans de två oanvända utgångarna numera har nya fräscha kablar kopplade till sig. Jag drog sammanlagt 5 kablar; 4 till parabol samt 1 till antenn, så det är alltså 2 nya kablar som bara hänger i luften än så länge. Dessa fick en liten skyddshuva gjord av en plastpåse som jag sedan snurrade ihop med tejp som ett skydd mot regn och rusk. Täcke även för de anslutna coaxialkablarna med en självvulkande isoleringstejp som ett skydd mot att regn kommer in i kontakten och pajjar mottagningen.

Då jag försöker få saker att se snyggt ut så funderade jag hur man skulle göra med kabelbunten längs väggen och bestämde mig för att köpa ett 32mm PP-rör på Biltema (som vanligtvis används till avlopp) samt 2 st rörklämmor som fäster rören på väggen. Blev ganska så stiligt om jag får tycka själv! 🙂

Parabol och antenn

Parabol och antenn

Parabolhuvud

Parabolhuvud

Publicerad i Video Taggar: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*