Teknikskrubben

Share Button

Jag har ”fått” ett eget krypin för alla tekniska prylar, något som min sambo kallar för Teknikskrubben. Tidigare stod här en dammsugare och diverse annat skräp som inte fick plats någon annanstans, så tanken nu är att denna f.d. städskrubb ska inhysa ett stort rack samt ha plats för diverse udda hårdvara på väggen. Den andra väggen ska beklädas av förvaring där jag ska ha allt teknikrelaterat krimskrams, lösa kablar samt förbrukningsvaror, tex glödlampor, batterier etc.

Jag behövde inte alls inreda skrubben på något sätt, men när jag ändå hade rivit ut alla hyllor så var det lika bra att slänga på ett lager vit väggfärg. Jag hade dessutom ett paket överblivna golvplankor över från ett tidigare renoveringsprojekt så dessa lade jag på golvet. Jag hade sådan tur att jag inte ens behövde såga bredden på dem utan de passade precis vilket gjorde att golvläggningen tog ca 20 minuter! Ibland måste man ha tur också!

Jag har tänkt gå med de flesta kablar över kallvinden då 90% av all installation kommer att göras på övervåningen. Jag har läst på hur man på smidigast sätt går igenom med kabel från vinden in i innerväggarna och fiskar fram dessa. Mer om detta senare! Just nu har jag dragit nya coaxialkablel från parabol och antenn in genom taket och ner i min skrubb, totalt 5st kablar (4st till parabolen samt 1 till antenn).

På bilden nedan ser ni att jag har gjort något som man skulle kunna kalla för en rörmuffsplatta(!). Den är tillverkad av en plastskiva (Lock till transparent förvaringsbox inköpt på Rusta), rörmuffar för vp-rör, samt ett 20 mm vp-rör som jag har sågat upp i 40cm stora längder och pluggat fast i muffarna. Plastplattans funktion är mer kosmetisk än praktiskt, men då innertaket inte är av det stabilaste laget så vill jag inte att muffarna ska brytas snett så därför får jag mer stadga om jag förbinder alla muffar med varandra via plattan. Det man ska tänka på är att kablarna, speciellt coaxialkabel, är mycket styva och tunga och pressar därför muffarna åt sidan bara av egen kraft.

muffplatta

Platta med muff samt VP-rör

Hål i taket för kabeldragning

Hål i taket för kabeldragning

 

Jag märkte ut alla hål som skulle sågas i taket (9 st) och tryckte upp plattan i taket. På vinden säkrade jag upp den med en (1) slangklämma. Då jag har gått igenom ångspärren så har jag tätat till runt vp-rören med en självhäftande skum-/isoleringstejp jag hittade på K-rauta. Jag är inte säker på att det är jätteviktigt att göra så men bättre att ta det säkra före det osäkra. Efter att kablarna är dragna i röret tryckte jag även ned lite lösull i rören för att inte det skulle bildas kondens. Tänk på att jag har 50cm lösull på vinden och att röret är ca 4dm och där varmluft kommer att stiga upp i rören från utrustningen nedanför, därför är det viktigt att isolera bra runt denna lösning.

Publicerad i Diverse, Nätverk Taggar: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*